In Memoriam – Karst Mooij (22 augustus 1950 – 30 januari 2018)

KarstAls je Karst zegt, zeg je Dicky. Ze vormden een harmonieus, zachtaardig, optimistisch, hard werkend en behulpzaam echtpaar. Karst heeft er ondanks zijn ziekte, de afgelopen jaren echt alles aan gedaan om zo lang mogelijk bij Dicky te blijven. En hij heeft zich zelfs nog vol ingezet voor Argus tijdens de Tweedaagse van de Veluwe eind oktober. Want oriënteren deed hij met hart en ziel.
Karst en DickyKarst is met oriënteren in aanraking gekomen in Noorwegen, waar een zus van Dicky woont. In 1990 is de familie Mooij lid geworden van de NOLB. Een jaar later, bij de oprichting van afdeling Veluwezoom (de voorloper van Argus), was hij bestuurslid. Ook is hij een paar jaar voorzitter geweest, met Dicky als penningmeester.
Maar bestuurswerk was niet zijn grootste hobby, Karst is een doener. Een doener die goud waard is, want hij kwam altijd ruim op tijd, had aan een half woord genoeg en organiseerde zijn taak tot in de puntjes, zonder verdere instructies nodig te hebben. Karst heeft veel werk verzet als baanlegger, postuitzetter, starter en controleur van diverse wedstrijden uit de Nationale Competitie. Werd Karst gevraagd een wedstrijd te organiseren, dan was hij verzekerd van de hulp van Dicky, Willeke en Herman en alles liep op rolletjes. Ook tijdens de Postbankloop hielpen Karst en Dicky traditiegetrouw met de start en het secretariaat.
Karst legt uitBij Karst en Dicky hoort natuurlijk ook de camper. Deze werd veelvuldig ingezet als secretariaat bij de wedstrijden. Onder de luifel, of bij erge kou, in de camper, registreerde Dicky de inschrijvingen en zorgden Willeke en Herman voor de digitale tijdwaarneming.
Niet alleen in de organisatie was de familie een hecht en trouw team. Ook bij de esfafettewedstrijden was er de afgelopen jaren steevast een team-Mooij, in wisselende samenstellingen. Ze bezochten samen vele buitenlandse wedstrijden en planden hun vakanties daarop, uiteraard met hun camper.
AflossingKarst was niet van het stukjes schrijven, maar een verslag uit het jaar 2000 is via de jubileumuitgave van de ArgusPost bewaard gebleven:
“Karst beschrijft zijn ervaringen tijdens de Yetiloop, die hij samen met Herman heeft gelopen. Duinen en duindoorns maken deze toch al zware en lange 2-daagse loop extra lastig. De tweede dag is de start op het strand. Na het intekenen van de coördinaten gaan ze op weg met gelukkig de wind mee. Ze staan tweede in het klassement en de eerste 5 posten gaan zeer voorspoedig. Helaas worden ze desondanks door het voor hen staande team met grote snelheid ingehaald. Dan maar alleen voor het plezier lopen, hoewel plezier voor Karst?? … Na 3½ uur komen ze over de finish, Herman nog lekker lopend en Karst op zijn allerlaatste reserves. Maar toch … De Yetiloop is een belevenis, over twee jaar is de volgende.”
Nuchterheid en humor waren onlosmakelijk met Karst verbonden. Tijdens de vijfdaagse van Uslar eind juli 2017 overbrugde Karst de 3 km naar de start toe op de fiets, zodat hij energie overhield om nog te kunnen oriënteren. Hij begroette Dirk en Christa op de camping met de woorden: “Ja, ik ben er nog!”
Helaas, nu is Karst er niet meer. Maar we zullen de dierbare herinneringen aan hem koesteren.
...Het Argus bestuur
foto’s: Kees Geers