Razendsnelle campussprint in Wageningen

Op zondag 8 april was er een wedstrijd van Argus op de campus van de universiteit in Wageningen met circa 70 deelnemers. Van dit gebied bestond reeds een kaart uit 2011. Deze was echter door de bouwwerkzaamheden op de campus (onder meer een nieuwe busbaan en diverse nieuwe universiteitsgebouwen) hopeloos verouderd. Daarnaast was het veel te klein voor een sprint van maximaal 7,5 km. De kaart is daarom speciaal voor deze wedstrijd flink aangepast en uitgebreid.NSK 2018 vrouwen
De banen werden gelegd door Marco Mensink, die dit gebied als ‘local’ erg goed kent. De start had hij bij de Blauwe Bergen gepland. Dit parkje is weliswaar iets minder imposant dan het gelijknamige nationaal park in Australië, maar zorgde wel voor een aantal markante postlocaties. Na het verlaten van dit kleine stukje bos kreeg de wedstrijd duidelijk het karakter van een Urban Sprint. In de wijk Wageningen Noordwest gingen de routes langs grachten, brandgangen en waterkunstwerken. Het laatste deel van de routes ging over de campus zelf. Daar was het vooral de uitdaging om alle grote gebouwen aan de goede kant te passeren zonder jezelf vast te lopen tegen een hek of muur. Het campusterrein is grotendeels vlak en open en bestaat voor een belangrijk deel uit gras of asfalt. Daarom werd er erg hard doorgelopen door veel deelnemers. Na de laatste eindsprint bij de finish kon een ieder direct op een terras neerploffen met een verfrissend drankje met uitzicht op een frisbeewedstrijd.NSK 2018 mannen
Er was ook een Nederlands Studenten Kampioenschap. De winnaars Selmar Woertel en Renée Temmen waren dezelfde als vorig jaar. Zij wonnen een gouden medaille. Andere medailles gingen naar de debutanten Justin Szanto en Michelle van Grisven van de Eindhovense Survivalvereniging All Terrain en de Finse outsider Oskari Jumppanen. Volgend jaar is er weer een NSK, de vijfde editie alweer. Deze zal op 26 mei 2019 plaatsvinden op de universiteitscampus in Groningen.
Foto’s: Kees Geers