Argus 25 jaar

Het 25-jarig jubileum van Argus is in stijl gevierd met oriënteren en pannenkoeken.
Er is begonnen met een training op het terrein van de Hartenberg. Dit is een ideale uitvalsbasis voor een oriëntatielooptraining dankzij de grote picknicktafels en de mooie speeltuin. Er waren twee trainingselementen: een OL-battle en een corridor-OL.
Bij de OL-battle moet een tweetal een normale omloop afwerken. De lopers hebben echter verschillende kaarten: op de kaart van de ene loper staan alleen de oneven posten, op de kaart van de andere loper zijn alleen de even posten zichtbaar. Steeds moet een loper een post zoeken, waarbij de andere loper zo goed mogelijk moet volgen. Het doel van de trainingsvariant is het kaartlezen al lopend te verbeteren met een opgelegd tempo (van de andere loper). De bedoeling daarbij is dat je de andere loper onderweg probeert te misleiden, bijvoorbeeld door via een kleine omweg of met onregelmatig tempo naar een post te lopen.
Bij de corridor-OL is alleen een smalle strook op de kaart zichtbaar. In dit geval was de strook 50 m breed bij een kaartschaal van 1:5.000. Het doel is om te stimuleren om precies op kompas te lopen en voortdurend kaartcontact te hebben. Als je bij deze trainingsvorm niet goed oplet, dan beland je al snel in het witte gebied op de kaart en dan is het lastig om de goede weg weer terug te vinden.

Iedereen is gelukkig heelhuids teruggekeerd na al deze uitdagingen. De training is afgesloten met een gezamenlijk bezoek aan het zeer authentieke pannenkoekenrestaurant Kernhem in Ede.