Argus

Oriënteringsvereniging Argus
Argus is een van de zes oriënteringsverenigingen die lid zijn van de Nederlandse Oriënteringsloopbond (NOLB). Argus heeft ongeveer 40 leden. We organiseren onze wedstrijden globaal in het deel van Gelderland en Overijssel ten zuiden van de A1.

Wat doet Argus?
Per jaar organiseert Argus 6-7 wedstrijden. Met de verenigingen Minor, Olifant en UZO organiseert Argus vaste wedstrijdcycli. De meeste wedstrijden vinden plaats op zaterdagmiddag of zondagochtend.

1. De Midwintercyclus (MWC) vindt plaats in januari en februari. Argus neemt de laatste wedstrijd voor haar rekening.
2. In april, mei en juni worden enkele dubbelsprints georganiseerd, ter voorbereiding van het NK sprint.
3. De Nazomercyclus (NZC) vindt plaats eind augustus/begin september, onmiddellijk na de zomervakantie. Argus neemt de eerste wedstrijd voor haar rekening.
4. De Najaarscyclus (NJC) vindt plaats in oktober, november en december.

Jaarlijks vindt in maart de Posbank-OL plaats, een paden-OL in één van de mooiste gebieden van Nederland. Daarnaast organiseert Argus jaarlijks 1 (of 2) nationale wedstrijden, zoals een Nationale Competitie of een Nederlands Kampioenschap. Een overzicht van door Argus georganiseerde wedstrijden vind je hier.

Tot op heden verzorgen we geen trainingen gezien de geringe omvang van de vereniging; wel is er een afspraak met de vereniging KOVZ dat leden van Argus aan hun trainingen kunnen deelnemen. Tijdens de wedstrijden kunnen nieuwe lopers altijd instructie en hulp krijgen van ervaren oriënteerders. Op deze website staat onder het kopje techniek instructie voor beginners en gevorderden.

Naast de informatie op deze website sturen we regelmatig een nieuwsbrief met actuele informatie specifiek voor onze leden. Driemaal per jaar verschijnt de Arguspost met informatie en wedstrijdverslagen.

Geschiedenis
Oriënteringsvereniging Argus is opgericht op 15 april 1997. De vereniging komt voort uit één van de afdelingen van de Nederlandse Oriënteringsloop Bond. De NOLB is opgericht in 1982. Aanvankelijk bestond de bond uit meerdere afdelingen. De Afdeling Veluwezoom was daar één van. In de loop van de jaren ’90 werden de afdelingen één voor één zelfstandig. In de loop van 1996 werd de Afdeling Veluwezoom omgetoverd tot Oriënteringsvereniging Argus. Op 15 april 1997 werd de oprichting van Argus officieel. Oprichtingsvoorzitter is Dirk Zwikker.

Werner Halter
argus@nolb.nl

Yvette Tan
argus@nolb.nl

Johan van Elten
j.elten9@chello.nl

Lid
Marco Mensink
marco.mensink@upcmail.nl

Argus, wie was dat ook alweer?
Argus is een mythisch wezen uit de Griekse oudheid. Hij had 100 ogen, waarvan er altijd maar 2 sliepen. Niets ontging hem; een eigenschap die in het oriënteren ook goed van pas komt. Eén van de ogen van Argus komt terug in het logo van de vereniging.

Eens werd Zeus, de oppergod, weer eens verliefd op een mooi meisje. Dat werd hij wel vaker en daarom hield zijn vrouw, Hera, hem ook scherp in de gaten.
Als Zeus ziet dat Hera haar middagdutje doet, verlaat hij snel zijn huis op de Olympus om het mooie meisje, Io, op te zoeken. Om verborgen te blijven zorgt hij voor een wolk precies boven de plek, waar hij Io aan het kussen is.
Hera wordt echter die dag eerder dan normaal wakker en zoekt haar man. Ze kan hem niet vinden. Wel valt haar dat ene wolkje op aan de verder stralend blauwe hemel. Ze krijgt argwaan.
Snel gaat ze erheen en duwt tegen de wolk. Zeus bemerkt de beroering en verandert Io snel in een… koe.
Hera spreekt haar bewondering uit voor die mooie koe en vraagt of zij haar mag hebben. Zeus kan niet anders dan toestemmen.
Hera beseft dat zij de koe goed moeten laten bewaken en vraagt Argus om dat te doen. Argus heeft namelijk 100 ogen, waarvan er altijd maar twee slapen.
Zeus zint inmiddels op een list en stuurt Hermes, de boodschapper van de goden, om Io van Argus te bevrijden.
Argus is blij met de komst van Hermes, want hij verveelt zich dood. Dus als Hermes aanbiedt de tijd te verdrijven met enige verhalen, vindt Argus dit prima. Hermes vertelt echter zo saai en zo eentonig, dat een voor een de ogen van Argus dichtvallen. Daar heeft Hermes op gewacht en snel hakt hij het hoofd van Argus af. Hera merkt dat Hermes Io naar Zeus wil meenemen. En snel zendt ze een enorme hommel naar Io, die Io prikt en prikt en prikt. Io kan niet anders dan vluchten, zolang tot ze bij de zee komt. Daar stort ze zich van de rotsen om maar aan de hommel te ontkomen. En zo kwam de Ionische zee aan zijn naam.
Intussen treurt Hera om de dood van Argus. Ze neemt een voor een de ogen uit zijn hoofd en plakt die op de staart van de pauw die altijd bij haar in de buurt is.